Oslo tingrett dømte i juni 2016 mannen til fengsel i tre år og seks måneder for grov økonomisk utroskap, merverdiavgiftsunndragelse, brudd på bokføringsloven og grovt bedrageri av NAV. Lagmannsretten reduserte straffen til fengsel i tre år og tre måneder. Inndragningen på rundt 4,7 millioner kroner ble ikke endret.

55-åringen samarbeidet med en leverandør om å lage fiktive fakturaer til et aksjeselskap i utelivsbransjen. Ved bruk av de fiktive fakturaene ble selskapet tappet for over fem millioner kroner. Mannen sørget for at de fiktive fakturaene urettmessig ble bokført og at det urettmessig ble krevd fradrag på vel 700.000 kroner for inngående merverdiavgift. Avsenderen av de fiktive fakturaene er tidligere dømt til fengsel i ett år og to måneder for sin medvirkning.

Den tidligere daglige lederen og styrelederen er videre dømt for å ha forledet NAV til å utbetale ham vel 800.000 kroner i sykepenger ved å ha gitt NAV uriktige opplysninger om utenlandsopphold, arbeid under sykmelding og om sin helse og arbeidsevne. Lagmannsretten la vekt på at mannen tilsto og at lagmannsrettens behandling av saken hadde tatt lang tid. 55-åringen ble også i 2004 dømt for grov økonomisk utroskap og trygdebedrageri. Det mente lagmannsretten var skjerpende.

- Lagmannsrettens avgjørelse over straffutmålingen og inndragningen er et eksempel på at domstolene idømmer strenge straffer for alvorlig økonomisk kriminalitet, og at domstolene følger opp lovgivers mål om at utbytte av straffbare handlinger skal inndras for at kriminalitet ikke skal lønne seg, sier politiadvokat Jens H. Bachke.

Dommen er ikke rettskraftig. Saken har bakgrunn i anmeldelse fra Skatt øst.

Kontaktperson i ØKOKRIM: politiadvokat Jens H. Bachke, telefon 95 99 84 03