Hvor blir det av juletrærne?

Det kan bli vanskeligere enn vanlig å finne norske juletrær i år. Norske produsenter har færre trær til salgs, og etterspørselen er høy. Importen gjør at det likevel blir trær til alle.

Ønsker kortreiste trær

Illustrasjonsbilde av juletreDet er produsentorganisasjonen Norsk Pyntegrønt som varsler at tilgangen på norske juletrær er dårligere i år, skriver Nationen.

Vi merker godt at det er færre norske juletrær i år. Mange foretrekker norske trær, både ut fra tradisjoner og siden trærne er kortreiste, og flere ringer oss for å prøve å finne noen som kan levere norske juletrær, sier daglig leder Terjer Hidle i Norsk Pyntegrønt til Nationen.Plantet færre trær

Hun forteller at en viktig årsak til at det er færre norske trær i år, er overproduksjon og dumping av danske juletrær i Norge for en del år siden.

– Det var en ekstrem overproduksjon, noe som førte til svært lave priser. Markedet lider av det i dag i form av underdekning, sier Hidle.

Prisfallet gjorde at mange norske juletreprodusenter plantet færre trær noen år, noe som gir utslag i dag. Kilde: TV2.no

 


Skikken med å pynte juletre stammer opprinnelig fra Preussen på slutten av 1500-tallet. Når det første juletreet ble pyntet i Norge, kjenner man ikke til, men i 1850- og 60-årene ble juletreet kjent. Det var derimot først etter 1900 at juletreskikken slo gjennom.

Kilde: Wikipedia

 Sist oppdatert 17/09/2015