Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
close

 Vis meny

Artikler

Publisert

Artikler

Organisert kriminalitet i mange former

Nyleg blei det etablert eit norskstøtta samarbeidsforum kalla Global Initiative against Transnational Organised Crime, for å freiste å blåse nytt liv i debatten om korleis ein effektivt kan kjempe mot organisert kriminalitet og ulovleg handel, og bli betre på å motverke nye trugslar.

Hva kan Eurojust bidra med i saker om miljøkriminalitet?

Dette var det overordnede spørs-målet på møtet med tittelen «Towards an Enhanced Coordination of Environmental Crime Prosecutions across the EU: the Role of Eurojust», som ble arrangert i Haag 27.–28. november i fjor. Så godt som alle 27 medlemslandene deltok på møtet, de fleste med flere representanter.

INTERPOLs engasjement mot miljøkriminalitet

Mange vet nok at INTERPOL er en global politiorganisasjon, med kontorer i de aller fleste av verdens land. Noen har kanskje også støtt på INTERPOL i egen etterforsking, der en etterlyst person kan ha krysset landegrensen eller saken har internasjonale forgreninger. Men hva er egentlig INTERPOLs rolle internasjonalt, og hvordan skjøtter de den? Og hvordan bidrar INTERPOL til bekjempelsen av miljøkriminalitet?

«Shit in – shit out»

«Shit in – shit out» er et fra tid til annen overhørt munnhell blant patologer. Det som menes er at en ikke kan komme frem til et kvalitativt godt resultat dersom utgangsmaterialet er dårlig. For å bidra til at en rettsmedisinsk undersøkelsesrapport ikke kommer i kategorien «Shit out» må forarbeidet starte på åstedet.

Viktig for miljøkriminalitetsområdet (NOU 2013: 10 – naturens goder – Om verdier av økosystemtjenester)

Den 28. oktober 2011 nedsatte Stoltenberg-regjeringen et ekspertutvalg som skulle arbeide med problem­stillinger tilknyttet økosystemtjenesters verdi. Utvalget har hatt en økonomisk og naturvitenskaplig sammen­setning og la frem sin utredning, NOU 2013: 10 – Naturens goder – om verdier av økosystemtjenester, til Miljøverndepartementet 29. august 2013. Utredningen har vært på høring, med frist 1. januar i år.

Samarbeid mot arbeidsmarkedskriminalitet

Arbeidsmarkedskriminalitet er en sekkebetegnelse for blant annet tvangsarbeid, sosial dumping, svart omsetning, svart arbeid, fiktiv fakturering, hvitvasking av kriminelt utbytte, kamuflering av straffbare handlinger, bruk av ulovlig arbeidskraft m.m.

Prostataproblemer truer afrikansk tre

Prostataproblemer kan gi straffe­rettslige problemer. Dette erfarte en helsekostprodusent i Follo og et importselskap i Nittedal, som hver fikk 200 000 kroner i bot og inndragning av henholdsvis 200 000 og 80 000 kroner for ulovlig innførsel av ekstrakt fra et afrikansk tre.

Environmental Forensics i USA

Rettstekniske metoder for etterforskning av miljøkriminalitet ble presentert på et møte i Pennsylvania ved Penn State University i juni 2013. Møtet ble arrangert med en kursdel først og deretter en konferansedel, av The International Network for Environmental Forensics (INEF). Ulike kjemiske og biologiske teknikker for å identifisere utslipp av miljøfarlige stoffer, i tillegg til kilden og tidspunktet for utslippet, ble presentert og diskutert av forskere og etterforskere fra hele verden med erfaringer fra virkeligheten.

Miljøkriminalitet på agendaen i FN – INTERPOL-møte i Nairobi

FN samarbeider med INTERPOLs miljøprogram. 3.–8. november 2013 ble INTERPOLs årlige møte i arbeidsgruppene for bekjempelse av miljøkriminalitet avholdt i FNs hovedkvarter i Nairobi, Kenya. Parallelt ble det avholdt et møte på ledelsesnivå. Dette er viktige steg for bekjempelsen av miljøkriminalitet. Miljøkriminalitet undergraver bærekraftig utvikling og arbeidet med å bekjempe fattigdom, og har negativ innvirkning på internasjonal sikkerhet.
ØKOKRIM
Post: Pb. 2096 Vika, 0125 Oslo / Besøk: C.J. Hambros plass 2 C, 0164 Oslo
Tlf: 23 29 10 00

Personvern og informasjonskapsler

ØKOKRIM skal behandle personopplysningene dine på en lovlig og sikker måte. Ved å klikke på lenken nederst i denne teksten kan du lese om hvordan vi behandler personopplysningene dine. Du kan også lese om hvilke rettigheter du har når du er registrert i våre systemer og registre. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) på denne nettsiden slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les ØKOKRIMs personvernerklæring og mer om vår bruk av informasjonskapsler her.