Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
close

Artikler

Publisert

Artikler

Nanoteknologi og miljø

Nanoteknologi er et svært bredt fagfelt og i mange tilfeller en form for nytale som dekker gamle fagfelt som fysikk, kjemi og bioteknologi. Grunnen til at man snakker om nano, som egentlig er en størrelsesbetegnelse under mikrometernivå, og noen ganger ned på atomnivå, er at forbedrede mikroskoper og andre verktøy nå tillater at man kan se og lage ting som er et par hakk mindre enn det man gjorde før.

Avslørt på SMS og GPS

E-postmeldinger, Facebook-kontoer, GPS-data og SMS-er har blitt viktige beviser i saker om miljøkriminalitet. I denne saken ga det også grunnlag for tiltalepunkter om trygdebedrageri og skatte- og avgiftsunndragelse.

Banebrytende etterforsking i hvert punkt

For et år siden ble det opprettet et pilotprosjekt for å finne ut om laserskanning kan være aktuelt for politiet.
Prosjektet nærmer seg nå slutten, og dersom evalueringen er positiv, kan 3D-laserskanning bli politiets nye verktøy for åstedsgranskning og grafisk fremstilling av objekter.

Sand til begjær og besvær

Det putrer en rød traktor over et jorde på kornlandet på Romerike i Akershus. Den næringsrike leirjorda ligger flatt, men duver så vidt over de utplanerte ravinedalene. Mot øst reiser små skogkledde åser seg, men rekker ikke veldig høyt før det bærer ned i neste dal. Mot vest ligger i dag Gardermoen flyplass, et spesielt viktig knutepunkt for regionen og landet. Den ligger litt høyere enn resten av terrenget og på en stor slette, eller mo. Moen er en mosaikk av små skogteiger, åkre, gårdstun og noen godt voksne grustak. Mange av arealene er bebygde, enten av flyplassen selv, eller tilhørende aktive næringsarealer. Et yrende liv på mange måter. Hvor hører så ordet ressurs inn i dette bildet?

Nye miljøutfordringer i nord

Utvidede muligheter for nye skipsfartsleder, økt interesse for næringsaktivitet i Arktis og de store fiskerienei områdene rundt polbassenget kan gi Norge og de rettshåndhevende myndigheter i vårt land betydelige utfordringer i tiden som kommer.

Uforklarlig eller uforsvarlig?

Det finnes en rekke konkrete regler om lovlig oppbevaring og bruk av jaktvåpen og ammunisjon. Det finnes også klare regler for hvilke arter som kan skytes til hvilke tider. Grensen mellom hva som er lovlig human jakt, og hva som ikke er det, er derimot uklar. Hvor sannsynlig skal et dødelig utfall være for at et skudd mot hjortevilt kan defineres som humant og lovlig?

Når prosjektering og stillaser svikter

Rundt halv tre om ettermiddagen mandag 8. mai 2013 kollapset forskalingen på Rotvollhaugen bro i Trondheim. Broen var under bygging og var en del av E6-prosjektet Trondheim Nord.

Ny vurdering av arter på Rødlista

Hvordan havner en art på Rødlista? Hvorfor er ulven vurdert som kritisk truet i Norge? Hva innebærer det at rypa står på Rødlista, og er villaksen egentlig truet? Dette er sentrale spørsmål når de foreløpige resultatene fra Rødlista 2015 er tilgjengelige for innsyn.

– Ekte eller falsk?

Innen skriftgranskingsfaget er det historisk sus over saker som Dreyfus-saken, Lindbergh-saken og ikke minst Hitler-dagbøkene. Hamsun-dokumentene kan minne om nettopp forfalskningene av de sistnevnte. I begge tilfeller dreier det seg om historiske dokumenter, mye skrift og et svært omfattende sammenligningsmateriale. Den såkalte Hamsun-saken er en av de mest omfattende håndskriftsakene Dokument- og skriftseksjonen ved Kripos har arbeidet med de siste årene.
ØKOKRIM
Post: Pb. 2096 Vika, 0125 Oslo / Besøk: C.J. Hambros plass 2 C, 0164 Oslo
Tlf: 23 29 10 00

Personvern og informasjonskapsler

ØKOKRIM skal behandle personopplysningene dine på en lovlig og sikker måte. Ved å klikke på lenken nederst i denne teksten kan du lese om hvordan vi behandler personopplysningene dine. Du kan også lese om hvilke rettigheter du har når du er registrert i våre systemer og registre. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) på denne nettsiden slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les ØKOKRIMs personvernerklæring og mer om vår bruk av informasjonskapsler her.