Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
close

Fokus

Publisert

Fokus

Besøk ved ØKOKRIM

18. september 2014 besøkte avdelingsdirektøren ved Interpols miljøkrim­avdeling, David Higgins, og Gunnar Stølsvik, lederen av Fiskeriforvaltningens analysenettverk (FFA) ØKOKRIM.

Blinkskuddet

Foto: Fjellrev på Finse, ein av om lag 50 kvalpar som er fødde på Finse i år. Foto av: Rein-Arne Golf, SNO.

Dyr og ulovlig fisketur

En septembernatt i fjor var fire unge menn ute og fisket ørret. I og for seg en hyggelig aktivitet, men denne gangen medførte det anmeldelse og bøter på 12 000 kroner for hver av dem.

Miljøkrim er lukrativt: Lite samarbeid og låge straffer

Ein ny rapport frå EU-organet for rettsleg samarbeid, EUROJUST, avslører at organiserte kriminelle grupper står bak store delar av grensekryssande miljøkriminalitet. Til tross for at dei involverte kriminelle hentar ut enorme økonomiske utbytte, viser rapporten også at miljøkriminalitet sjeldan blir etterforska og påtala av dei europeiske landa. Det er i tillegg svært få saker som blir rapporterte inn til EUROJUST, til tross for at kriminaliteten kryssar grenser, og sakene let seg best løyse gjennom samarbeid mellom landa sakene gjeld.

Prosecutor of the year 2014 – Vest Tank-saken

Torsdag morgen ca. kl. 07.30 den 24. mai 2007 går en av arbeidstakerne ved Vest Tank AS opp på toppen av en lagringstank for å kontrollere renseprosessen med å tilføre saltsyre. Etter å ha sett ned i tanken gjennom manneluka, går han ned igjen. Ca. åtte andre personer arbeider også i nærheten av tanken. Litt før kl. ti om formiddagen eksploderer den. Noen beskriver det som et romfartøy som letter. Trykket er enormt, og det tar umiddelbart fyr i lagringstanken. Kort tid etterpå eksploderer ytterligere en tank, og tre andre tanker kollapser. Ringmuren i tankgården faller delvis sammen, og to tankbiler samt kontorbygningen brenner opp. Tykk, svart røyk siver ut og forsvinner innover land mot befolkningen i nærområdet. Flere får problemer og må kaste opp når de puster inn røyken. Hva holdt de egentlig på med ved Vest Tank-anlegget i tiden før eksplosjonen? Saken viste seg å bli den mest omfattende og alvorligste miljøkriminalitetssaken som politiet og påtalemyndigheten i Norge til nå har etterforsket og iretteført.

KO:DE for hodet

KO:DE-sidene om miljørelaterte fagområder har nå vært i funksjon en stund, og vi har nylig gjennomført en revisjon. Blant annet kontrollerte vi at alt innholdet fortsatt er korrekt, og at lenkene til eksterne nettsider fungerer. Det har i det siste vært en del endringer i forskrifter som er oppført i KO:DE, spesielt forskriftene som er hjemlet i arbeidsmiljøloven. Det har også hatt betydning for lenkeadresser at Direktoratet for Naturforvaltning nå er en del av det nye Miljødirektoratet. Alt dette er ordnet og skal ikke merkes i daglig bruk.

Fagseminar i Bodø

Det årlige fagseminaret om miljøkriminalitet ble avholdt på Radisson Blu hotell i Bodø fra 26. til 28. august. Til sammen deltok 80 politifolk, jurister og etterforskere fra Agder politidistrikt i sør til Troms politidistrikt i nord. Årets program var mangfoldig.

Ny trusselvurdering i 2015

ØKOKRIM utgir i 2015 en ny trussel- og risiko­vurdering innenfor økonomisk og miljørelatert kriminalitet. Miljøkrim har snakket med den hoved­ansvarlige for dette arbeidet i ØKOKRIM, seniorrådgiver Monica M.Værholm (Enheten for finansiell etterretning). Værholm er sivil- og samfunnsøkonom med doktorgrad i økonomisk historie fra Norges handelshøyskole (NHH). Hun har tidligere jobbet som forsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) og i Forsvaret.
ØKOKRIM
Post: Pb. 2096 Vika, 0125 Oslo / Besøk: C.J. Hambros plass 2 C, 0164 Oslo
Tlf: 23 29 10 00

Personvern og informasjonskapsler

ØKOKRIM skal behandle personopplysningene dine på en lovlig og sikker måte. Ved å klikke på lenken nederst i denne teksten kan du lese om hvordan vi behandler personopplysningene dine. Du kan også lese om hvilke rettigheter du har når du er registrert i våre systemer og registre. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) på denne nettsiden slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les ØKOKRIMs personvernerklæring og mer om vår bruk av informasjonskapsler her.