monitoreye.jpg

Illustrasjon: Freeimages

Mer enn 233 våpen, inkludert, maskinpistoler og rifler, 30 kg heroin, fem kg opium og nesten tre kg kokain var del av beslaget som ble gjort. I tillegg ble det også funnet 23 deler av elfenben blant de ulovlige varene ble beslaglagt.

Under en aksjon i Damietta havn ble en 40-fots container, som angivelig skulle inneholde tremøbler på vei til USA, stanset og undersøkt. Egyptiske myndigheter oppdaget at containeren i stedet inneholdt 135 porselen- og tregjenstander fra Muhammad Ali-dynastiet som var stjålet fra forskjellige museer, samt et lager som tilhører Kulturdepartementet i Egypt. Disse gjenstandene betegnes av fagmyndighetene som uvurderlige, og en viktig del av Egypts kulturarv.

Denne aksjonen var del av Operasjon Monitor Eye, som var støttet av Interpol og gjennomført i regi av det egyptiske innenriksdepartementet i tidsrommet 1. mai til 30. juni 2015. Operasjonen hadde fokus på flyplasser, havneområder, markeder, butikker og varehus over hele landet.

I løpet av denne operasjonen ble nesten 200 millioner ulovlige og falske varer til anslagsvis 91 millioner euro beslaglagt; blant annet falske politi- og militæruniformer, bildeler, datatilbehør, fyrverkeri, plantevernmidler og skjønnhetsprodukter. Til sammen 174 personer ble arrestert.

Interpols direktør, Tim Morris, sa i etterkant av operasjonen at mangfoldet av beslaglagte varer tydelig viser koblingene mellom ulike typer kriminalitet, og at det kreves en koordinert og tverrsektoriell tilnærming for å bekjempe dette problemet.

"Kriminelle vil dra nytte av alle muligheter som ligger åpne, enten dette er gjennom smugling av stjålne kunstverk, våpen, narkotika, eller trafficking av falske og illegale varer," uttalte Morris som en konklusjon etter aksjonen.

Erfaringene fra operasjonen vil nå bli gjort tilgjengelig for politi i andre land som jobber med tilsvarende tema. Videre vil det bli gjennomført analyser for å avdekke eventuelle koblinger
til kriminelle nettverk og illegale markeder i andre land.