Bedragerier er svært skadelig for tilliten i samfunnet vårt. I denne saken hadde fornærmede tillit til domfelte og trodde han ville hjelpe henne.

Svindlet en 94 år gammel kvinne
Mannen er dømt for grovt bedrageri mot en avdød kvinne, som var 94 år på det tidspunktet hun ble bedratt. Mannen fikk i oppdrag å dra til USA for å hjelpe kvinnen med å få tilbake penger, som hun hadde tapt i et tidligere bedrageri. 

Domfelte fortalte at han reiste til USA en rekke ganger for å jobbe med å få tilbake pengene, til tross for at han brukte minimalt med tid på oppdraget. I realiteten førte den domfelte mannen kvinnen bak lyset og bedro kvinnen for 1,9 millioner kroner. 

Retten mener mannen reiste til USA for å pleie sin interesse for gamle biler. USA turene tok han på fornærmede sin regning. Reisene til USA gikk blant annet til kjøp og import av biler. To gamle amerikanske biler tok mannen med seg hjem til Norge.   

–  Vi ser at svindlere gjerne benytter sosial manipulering i stor grad ved svindelforsøk og bedrageri. I dette tilfellet hadde mannen bygget en relasjon til kvinnen og gitt inntrykk av at han ville hjelpe henne. I stedet utnyttet han kvinnen på en utspekulert og kynisk måte. Saken er grov fordi kvinnen hadde stor tiltro til mannen og bedrageriet er rettet mot en sårbar, eldre kvinne, sier statsadvokat i Økokrim Anne Allum. 

Opprettet falske salgsannonser
Fra 2018 og frem til 2020 utførte den domfelte også flere mindre nettbedragerier. Mannen opprettet falske annonser, som viste gravemaskiner og lastebiler til salgs. Gjennom annonsen fikk han kontakt med mulige kjøpere, som betalte inn hele eller deler av kjøpesummen til domfeltes konto. Etter at beløpet var betalt, så de derimot ikke mer til pengene eller til gravemaskinen. 

– Vi ser en omfattende økning i antall bedragerier. Nettbedragerier har blitt et alvorlig samfunnsproblem og det rammer i stor grad privatpersoner, sier Allum. 


Straffesaken startet med at Enheten for finansiell etterretning (EFE) ved Økokrim mottok rapporter om mistenkelige transaksjoner fra flere rapporteringspliktige.

Kontaktperson i Økokrim:
Anne Allum
statsadvokat
telefon: 415 38 395
kommunikasjon.okokrim@politiet.no
pressetelefon: 23 29 10 30 (08.00-15.45)