Interpol-registeret har en overordnet ambisjon om at info om stjålet kunst og kultur som blir allment tilgjengelig kan begrense markedet for svart omsetning av slike gjenstander. Interpolbasen inneholder over 50 000 stjålne kunst- og kulturminneobjekter fra hele verden som er registrert med foto og en kort beskrivelse. 

Interpolbasen, som i Norge administreres av Økokrim, er primært utviklet for politiets bruk ved registrering og gjenfinning av stjålne objekter. Det har også tidligere vært enkelte utenfor politiet som har hatt begrenset lesetilgang til basen. Det viste seg at tips fra publikum med slik tilgang var en suksess og førte til at mange gjenstander ble funnet igjen.

ID-Art

Med den erfaringen har Interpol nå utviklet en app for å kunne gjøre disse åpne søkene tilgjengelig for alle. App´en ID-Art er tilrettelagt både for Android og iOS og den er gratis å laste ned. Et søk i basen gjøres enten manuelt ved å skrive inn søkeord eller visuelt med bildesøk. Søkertreff gir brukeren kun et foto med en kort gjenstandsbeskrivelse. Øvrig saksinformasjon er skjermet.

Inventarliste

Svært mange kunst- og kulturminnegjenstander som er stjålet blir aldri funnet igjen. En medvirkende årsak til det er manglende foto og beskrivelse av det som savnes. I appen finnes det en mulighet å lage sin egen private inventarliste. 

Oppfordringen blir derfor å ta en runde hjemme med mobiltelefon og målband, så er jobben gjort fagmessig på en snau time. Ved eventuelt tyveri kan en PDF av inventarlisten legges ved anmeldelsen og også sendes forsikringsselskapet.

Det er viktig å merke seg at et søk med ID-Art ikke gir garanti for at noe er stjålet eller ikke stjålet, men det kan forhåpentligvis bidra til at kunstgjenstander kan bli gjenfunnet.

Media:

Politioverbetjent Kenneth Didriksen har vært gjest hos Studio 2 i NRK P2 og snakket om både app og kunst- og kulturminnekriminalitet i Studio 2 https://radio.nrk.no/serie/studio-2-p2/sesong/202102/MKAK02003721#t=39m48s

Last ned ID-art:

Apple App Store https://apps.apple.com/us/app/id-art/id1532194083
Google Play https://play.google.com/store/apps/details?id=org.interpol.idart

ID-art hos Interpol: https://www.interpol.int/Crimes/Cultural-heritage-crime/ID-Art-mobile-app

Kontaktperson i Økokrim: Politioverbetjent Kenneth Didriksen, tel. 934 41 236