Økokrim har for første gang beregnet svindleres utbytte fra bedragerier i Norge ved å analysere anmeldte saker i politiets straffesaksregister. Mørketallene er store, siden om lag en tredjedel av bedrageriofrene unnlater å anmelde til politiet. Tapene er derfor sannsynligvis enda større.
Bedrageri er en omfattende kriminalitetsutfordring og et samfunnsproblem. I politiets innbyggerundersøkelse fra 2023 er bedrageri og identitetstyveri det som bekymrer befolkningen mest ved bruk av digitale tjenester.
– Vi snakker om bedragerier som et samfunnsproblem. Hvis vi tenker oss at kriminelle sitter igjen med over 2 milliarder kroner, som de reinvesterer i videre kriminalitet, er det alvorlig, sier avdelingsdirektør i Økokrim, Gunnar Holm Ringen.
Enorm økning de siste årene
Økokrim anslår i analysen at svindlerne satt igjen med et utbytte på 2,13 milliarder kroner i 2024, mot 864 millioner kroner i 2020. Dette tilsvarer en økning på ca. 150 prosent de siste fire årene. Investeringsbedrageri, hvor ofre blir lurt til å gjøre en falsk investering, har størst beregnet utbytte på om lag 300 millioner kroner, og høyst beregnet gjennomsnittsutbytte, på nærmere 374 000 kroner.
– Selv der hvor hvert enkelt tap per offer er relativt lite vil massebedrageriene generere betydelige inntekter til gjerningspersonene. I andre type bedragerier, som for eksempel investeringsbedragerier og relasjonsbedragerier, kan ofrene tape flerfoldige millioner kroner, sier Ringen.
I 123 av anmeldelsene har ofrene blitt svindlet for over 1 million kroner.
Viktig å anmelde
Arbeidet med å bekjempe digitale bedrageri er godt i gang med opprettelsen av en egen bedragerienhet, som jobber for å forebygge og etterforske større saker. Politiet jobber også med en teknisk løsning for å anmelde bedragerier digitalt.
– Vi vil oppfordre alle til å anmelde, slik at politiet får mest mulig informasjon. Selv om politiet henlegger enkeltstående bedragerisaker, brukes opplysningene i anmeldelsen til å avdekke mønstre og bakmenn, sier Ringen.
Tips for å unngå å bli svindlet:
• Stopp, tenk, sjekk.
• Ikke gi fra deg sensitive personopplysninger, BankID, passord eller pinkoder til noen, uansett hvem som spør. Politiet spør aldri om dette.
• Ta kontakt via virksomhetens offisielle kanaler. Svindlere utgir seg ofte for å være fra banken din eller politiet, og forfalsker telefonnumre, e-postadresser og SMS.
• Vær forsiktig med å klikke på lenker i SMS og e-post. Søk heller opp nettstedet i stedet for å bruke lenken.
• Vær kritisk til løfter om stor gevinst. Dersom noe høres for godt ut til å være sant, er det gjerne det.
• Avbryt kontakten hvis noen prøver å stresse deg til å ta raske avgjørelser om avtaler og betalinger.
• Ta kontakt med banken og politiet dersom du er usikker på om du er utsatt for bedrageriforsøk.
Flere råd finner du her: https://www.politiet.no/rad/beskytt-deg-mot-svindel-og-id-tyveri/
Les hele rapporten til Økokrim her.
Kontakt:
kommunikasjon.okokrim@politiet.no
23 29 10 30 (08.00-15.00)