Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
close

Tre personer dømt til fengsel og inndragning av 1,3 millioner kroner

De tre ble i forrige uke dømt til ubetinget fengsel for grovt heleri av ulovlig fangstet kongekrabbe i Romerike og Glåmdal tingrett.
Publisert

I tillegg til fengselsstraffer på henholdsvis to år, ett år og 120 dager idømmes de tre tiltalte inndragning av til sammen i overkant av 1,3 millioner kroner.

«Dommen sender et tydelig signal om at det reageres strengt mot ulovlig fangst, videreformidling og ureglementert håndtering av matvarer», sier politiadvokat Erlend Stenberg.

En av de tre dømte i saken er eier av et større transportselskap på Østlandet. Mannen dømmes for heleri av minst 12.368 kilo kongekrabbe og inndragning av 1,1 millioner. I dommen står det at den domfelte «har kunnet handle i skjul av sin lovlige transportvirksomhet, og det har slik sett et profesjonelt preg». Eieren av transportselskapet var også i besittelse av en ladd pistol hvor serienummeret var fysisk fjernet og ble dømt for overtredelse av våpenloven.

Dommen inngår som del av et større sakskompleks hvor Økokrim, Finnmark Pd og en rekke andre politidistrikt har etterforsket og iretteført saker mot et nettverk som har fisket, fraktet, distribuert og videreformidlet ulovlig fangstet kongekrabbe. Til sammen er over 50 personer omfattet av den pågående etterforskningen.

«Økokrim er tilfreds med at tingretten deler vårt syn på skyldspørsmålet og vil vurdere om det er deler av dommen, knyttet til rettighetstap og inndragning som skal ankes», sier politiadvokat Erlend Stenberg.

Dommen er ikke rettskraftig.

Fakta om kongekrabbesakene så langt:
  • Saker i syv politidistrikt (inkludert Økokrim)
  • 14 domfellelser (seks av disse er tilståelsessaker)
  • Fem vedtatte forelegg

Kontaktpersoner i saken:

Erlend Stenberg
politiadvokat
erlend.stenberg@politiet.no
tlf: 971 99 550

Andreas Lunde
kommunikasjonsrådgiver
andreas.lunde@politiet.no
tlf: 402 00 450

Økokrim
Post: Pb. 2096 Vika, 0125 Oslo / Besøk: C.J. Hambros plass 2 C, 0164 Oslo
Tlf: 23 29 10 00

Personvern og informasjonskapsler

Økokrim skal behandle personopplysningene dine på en lovlig og sikker måte. Ved å klikke på lenken nederst i denne teksten kan du lese om hvordan vi behandler personopplysningene dine. Du kan også lese om hvilke rettigheter du har når du er registrert i våre systemer og registre. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) på denne nettsiden slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les Økokrims personvernerklæring og mer om vår bruk av informasjonskapsler her.